Klik op de foto voor grotere versie.

  • EEN ZUID-NEDERLANDS ORGELTYPE IN LAAT 17de-EEUWSE STIJL

    Het concept beoogt de bouw van een orgel met een compacte opstelling, gebaseerd op een zesvoets front. De manuaal heeft een omvang van C,D tot d³. Het mensurenbeeld is afgeleid van de Vlaamse stijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het klankkarakter van de prestanten is transparant en kernachtig. De enge mensurering verleent de fluitregisters een delikate en kleurrijke sonoriteit. Het orgel heeft 10 zelfstandige registers, met een volwaardige open prestant 8, die dubbelkorig is in de diskant, als basisregister. Het orgel telt 769 sprekende pijpen en 24 loze pijpen in de bovenste middenvelden van het front, samen 793 pijpen, gemaakt van tin, lood en hout

  • Het orgel wordt gebouwd op traditionele en ambachtelijke wijze, gebaseerd op organologische onderzoek van historische instrumenten. Bouwtechnisch wordt veelvuldig gebruik gemaakt van eeuwenoude en beproefde houtverbindingstechnieken zoals zwaluwstaart-verbindingen en gedrevelde pen-/gatverbindingen. Ook het gebruik van ‘warme’ lijmsoorten, ambachtelijk smeedwerk, het verwerken van uitgelezen hout- en ledersoorten garanderen duurzaamheid, constructieve doeltreffendheid en dragen bij tot een esthetische homogeniteit.

  • Het ontwerp van de kast is gebaseerd op een cirkel waaruit alle verhouding worden afgeleid, o.m. door toepassing van de ‘Gulden Snede’-verhouding. De maatgeving wordt ontwikkeld uit het twaalfdelig stelsel en wordt toegepast in de mensurering, in het opstellen van de verhoudingen evenals in tal van visuele aspecten. Klik hier voor de meettechnische gegevens.