De clavichorden worden gemaakt volgens 18de eeuwse ambachtelijke principes met toepassing van stijleigen materialen en technieken. Alle onderdelen worden in het atelier manueel vervaardigd tot en met de scharnieren die uit een massieve messingplaat worden geslagen.
Eén van die arbeidsintensieve technieken is het gebruik van 'warme' lijmsoorten waarmee zowel de kast, de binnenbouw als het volledige zangbodemgedeelte wordt verlijmd. Zwaluwstaartverbindingen en doorgaande penverbindingen worden omwille van hun constructieve doeltreffendheid toegepast op alle kasthoeken en bakstukken in front- en rugzijde en verlenen het klavichord een extra esthetisch accent.
De aanzienlijke houtvoorraad van bomen die op 'stam' worden aangekocht, laat een strenge en doelbewuste selectie toe in funktie van de beoogde klankeigenschappen, de esthetiek en de homogeniteit van het instrument. Het beheer en het droogproces van de houtstapel wordt met grote zorg opgevolgd en dragen bij tot de duurzaamheid van het instrument. Het fineer, dat speciaal gezaagd wordt in het atelier en daardoor 6 maal dikker is als het 'moderne' gesneden fineer, laat zich optimaal verlijmen en bewerken, en heeft een constructieve functie in de kastopbouw. Voorbeelden van tradionele houtbewerkingsmethoden treft men ook aan in het gebruik van houten schroefdraad voor de spitse pootjes en de zelfgemaakte profielen voor het lijstwerk.
-
Ontwerp naar SAKSISCH STIJL 1770
Het clavichord naar ontwerp in Saksische stijl is een ongebonden vijfoktaafs instrument en wordt steeds gemaakt van massief Frans notenhout. Een belangrijk kenmerk van dit ontwerp is de quasi rechte dam ...
Meer informatie over Saksisch type.
Technische gegevens.
Brochure afdrukken. -
Philipp Jacob SPECKEN 1743
Philipp Jacob SPECKEN werd rond 1680-90 geboren en stierf in 1762. Hij was een leerling van Gottfried Silbermann maar verhuisde naar Stockholm waar hij voor het eerst vermeld wordt in 1730 als medewerker van G. Berg.
Meer informatie over type Ph. J. Specken
Technische gegevens.
Brochure afdrukken. -
Joseph HORN 1785
Sinds 1985 bestuderen we intensief de clavichorden uit het Saksische Duitsland, op zoek naar de verbanden tussen de grootmeesters Silbermann, Friederici en Horn.
Meer informatie over type J. Horn.
Technische gegevens.
Brochure afdrukken.