Saksisch Clavichord 1770

 • Saksisch Clavichord 1770

  saks

  Het clavichord naar ontwerp in Saksische stijl is een ongebonden vijfoktaafs instrument en wordt steeds gemaakt van massief Frans notenhout. Een belangrijk kenmerk van dit ontwerp is de quasi rechte dam (de dam bij het clavichord is de zangbodemsteun in de diskant die het verlengde uitmaakt van het bakstuk naast de f³-toets). De bakstukken lopen door tot de rugwand waar ze met een penverbinding worden ingewerkt. De binnenbouw is als het ware "zwevend" opgebouwd: de aanhanglijst, achterdruklat en stemblokken zijn met houtverbindingen in de rug- en zijwanden verankerd en hebben dus vrij van de onderbodem. Het ontwerp is gebaseerd op een cirkel waaruit alle verhoudingen werden afgeleid. De mensuur heeft een gemiddelde waarde voor een messingbesnaring en laat een stemhoogte toe tussen 408 en 420 Hz. Ook de bas is met niet omwikkelde messing besnaard. De toetsversnelling is gebaseerd op de Gulden Snede-verhouding. De overlengte van de snaar aan de linker kant van de tangent, heeft een progressief verloop van diskant naar bas en zorgt voor een duidelijk snaargevoel.
  FF - f³, ongebonden, notenhout, spitse uitschroefbare poten, rozet, geciseleerde toetsen, frontonnetjes in arcadevorm
  Afmetingen: 1704 x 508 x 172 mm.
  Technische gegevens.

 • Klavier

  klavier

  De ondertoetsen zijn belegd met ebbenhout, de frontonnetjes hebben een arcadevorm. De boventoetsen lopen tapsgewijs naar achter af en zijn gemaakt van ebbenhout belegd met 2 mm dik been met fijne struktuur.

 • Klavierklep

  klavierklep

  De klavierklep wordt uit de plank van de frontzijde gezaagd waardoor de struktuur en tekening van het hout één geheel vormt. Aan de bovenzijde van het geopend klavierklepje is een fijne moluur geschaafd. De klavierklep valt bij het sluiten tegen een sponning. De klavierklep heeft 4 verzonken scharnieren van hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn gefreesd uit massief messing en hebben een vaste as.

 • Scharnieren

  klavier

  De scharnieren worden met de hand gemaakt in het atelier vertrekkende vanuit een 1,5 mm massief messing plaat. De uitneembare as vergemakkelijkt de demontage van het deksel. Het model is geïnspireerd op middenduitse 18destijl.

 • Houten schroefdraad

  klavierklep

  De spitse pootjes zijn voorzien van houten schroefdraad en genummerd met een doorslagcijfer.

 • Houten klossen

  klavierklep

  De houten klossen, voorzien van getapte binnendraad, zijn 10mm diep in de onderbodem van het clavichord ingekapt. De resterende opkant is rondom gefineerd met notenhout en op de hoeken in verstek vergaard.

 • Toetsen

  toetsen

  De ondertoetsen zijn belegd met ebbenhout, de frontonnetjes hebben een arcadevorm. De boventoetsen lopen tapsgewijs naar achter af en zijn gemaakt van ebbenhout belegd met 2 mm dik been met fijne struktuur.

 • Rugwand

  rugwand

  De 16 mm dikke rugwand is gemaakt van kwartiers gezaagd eikenhout, de kasthoeken zijn vergaard met zwaluwstaartverbindingen. De bakstukken links en rechts lopen van de voorzijde tot in de rugzijde door, waar ze met een penverbinding in de rugwand worden verankerd. Deze penverbindingen worden door middel van buxushouten wiggen opgespied tot inwendige zwaluwstaartverbindingen.

 • Zangbodem

  De zangbodem is gemaakt van zuiver kwartierse, fijnspar (Fichte) herkenbaar aan de mergstralen (axiale parenchime). Het hout wordt gekliefd en niet gezaagd. Na een lange droogperiode wordt het klankhout in 3 of 4 delen met warme lijm verlijmd tot de zangbodem en met de hand opgeschaafd tot de juiste dikte. Er wordt geen schuurpapier gebruikt om het oppervlak te egaliseren. Het hout wordt door het schaven als het ware gesneden en verkrijgt een glanzend en vochtwerend oppervlak.De F-vormige kam, kenmerkend voor de Saksische bouwstijl, is gemaakt van esdoorn.

 • Stempennen en tooninscripties

  klavierklep

  De stempennen zijn voorzien van een gaatje en hebben een platte kop. Er wordt een bronzen stemsleutel met een handvat van rio rozenhout meegeleverd van Engelse makelij. De tooninscripties zijn met inkt geschreven en de benaming is Germaans (c, cis, d, dis, …).

Terug naar boven